You are hereBlogs / rudi's blog / Alice in wonderland

Alice in wonderland


By rudi - Posted on 09 november 2016

Veel collega-ondernemers lezen tijdens hun vakantie een goed managementboek. Ikzelf heb sedert een aantal jaren de gewoonte een seminarie of workshop bij te wonen op de plaats van mijn vakantie. Zo woonde ik vorige maand een seminarie bij van  FT.com in New York met de veelzeggende titel: Future Marketing.

Het was een zeer gevarieerde kijk op marketing in de wereld en de evolutie ervan. Daags erna titelt de krant steevast  “Global and Political Outlook for 2016 en Beyond”. 

De senior-auteur van dienst probeerde uit te leggen waarom wij – burgers en consumenten – met angst leven en de vinger op de knip blijven houden, ondanks de positieve groeicijfers en heropleving van de economie. Ze verklaarde dat gevoel door wat ze van “Alice in Wonderland” had onthouden: “the 6 impossible things that will happen before breakfast”!

De wereld veranderde fundamenteel in 2007 want toen gebeurde het ondenkbare: een bank ging failliet (Lehman Brothers). Er was heel veel mogelijk maar zo’n faillissement was sinds de jaren ‘20 niet meer voorgevallen en dus lang uit het collectief geheugen gewist. Tot dan gingen mensen ervan uit dat de overheid werkte en de banken betrouwbaar waren ; je geld stond veilig op de bank.  In 2007 werden al die zekerheden weggevaagd op één beursdag. De politiek stond machteloos meer nog, ze hadden zelfs geen remedie voor wat gebeurde. Erger nog, vandaag hebben sommige landen zelfs een negatieve rente op het spaargeld: the impossible things will happen… 

Maar ook breder in de wereld vallen vele zekerheden weg : waar vroeger de Verenigde Staten -  en bij uitbreiding Europa - leading waren in de wereld, is die orde flink verstoord met al nieuwe spelverdelers Rusland (politiek) en China (economisch). Kijk maar naar hoe machteloos USA en Europa staan in de Syrië-oorlog, we komen er amper aan bod… The impossible things will happen 

Tijdens dit seminarie kwam een Chinese collega even de puntjes op de i zetten en alle twijfels weg nemen rond de ontwikkelingen in China. Het was een visie die we bij ons amper horen of lezen, met uitzonder van de Tijd die recent een interessante reportage bracht.

Op de vraag of ze ‘marketing’ eigenlijk wel kennen in China antwoordde ze gevat: “I think Mao was a good marketeer”. En over het éénpartijsysteem zei ze: “If I see what happens in Europe and the USA, I think it is not a bat system to rule a community”. De toon was meteen gezet. Ze plaatste ook de dalende groei in de juiste context: de 

6 % groei van het GDP van afgelopen jaar was in absolute cijfers nog altijd meer dan de 15 % van GDP 10 jaar geleden. Hoezo een probleem?!

Het meest hilarisch was haar reactie op copyright van producten. Ze vroeg zich af waarom Westerse bedrijven daar zo moeilijk over doen. “Welke zin heeft het om een rechtzaak aan te spannen die 2 jaar duurt. Tegen dan is het gecopieerde al lang achterhaald en hebben wij er een totaal nieuw product mee gemaakt waardoor van het oude geen sprake meer is. Waar steken jullie jullie tijd in? Jullie zouden gewoon beter verder innoveren… “ Hilariteit alom bij de 400 Westerse deelnemers! 

Maar wat mij vooral is bijgebleven: in China groeien bedrijven vooral lokaal. Er is een sterke middenklasse ontstaan die flink wat te besteden heeft. Het Westen kijkt vooral naar de grote steden als Shangai en Bejing maar ziet niet wat er gebeurt in de 700 Chinese steden waarvan sommige groter zijn dan New York of London. 

Daar zitten vele “small caps” die een lokale positie uitbouwen om dan door te groeien naar de rest van de wereld. Ze stelde terecht: wie kende Alibaba in het Westen (enkele specialsten niet na gelaten) alvorens ze naar de Amerikaanse beurs trokken. Ze voorspelde alvast dat er nog een aantal op komst zijn, ze zullen (Westerse) wereld verrassen… The impossible thing what will happen.. 

Misschien moeten we maar eens naar die andere kant van de wereld op verkenning gaan.

Video

Rudi in Ter Zake

Rudi op TV Oost

Debat op TV Oost