You are hereBlogs / rudi's blog / Business to society

Business to society


By rudi - Posted on 21 november 2016

Enige tijd geleden mocht ik aanwezig zijn op een boeiende bijeenkomst van  ondernemers tijdens Leaders meet in Paris. Meer dan honderd zakenmensen komen er luisteren naar de meest uitlopende sprekers van Jan Jambon tot Marc Noppen, van Bert De Graeve tot Dirk Brossé.

Eén van de sprekers was de jonge 30 jarige Marokkaanse Sihame El Kaouakibi die in het Antwerpse furore maakt met haar project Let’s go Urban. Het is een beweging die jongeren uit de grote stad middels activiteiten en workshops probeert samen te brengen.

Ze startte dit initiatief zo’n 10 jaar geleden omdat ze, niettegenstaande haar perfecte jeugd,  moest vast stellen dat heel wat jongeren de weg tussen thuis, school en de arbeidsmarkt onvoldoende vonden en vaak door hun eigen identiteit tegen een muur aanliepen. 

Sihame analyseerde hun situatie en verzamelde jongeren door ze te passioneren via muziek, film, dans of sport. Ondertussen vinden 1.000 jongeren per week hun gading in meer dan 30 workshops met 300, hoofdzakelijk, vrijwillige coaches waarvan de meesten zelf 10 jaar geleden als leerling startten.

Het mooie aan haar beweging is dat ze het krachtige bij jongeren naar boven haalt door in te zetten op inspanning, discipline en doorzettingsvermogen. Ik noem de beweging steevast de KSA 3.0 of SCOUTS 3.0. Sihame blijft heel streng voor de deelnemers, zo stelt ze dat er een ‘heel groot probleem’ is  als hij/zij 3 keer niet of te laat komt. 

Haar houding resulteert niet alleen in winnaars maar ook in jonge mannen en vrouwen die voldoende zelfvertrouwen krijgen om de stap naar het ondernemerschap te zetten. 

Ondertussen kan haar organisatie zelfstandig verder en krijgt ze zelfs vragen vanuit andere grootsteden. Tijdens haar traject botste ze echter tegen een nieuw dilemma:  hoe breng je gemotiveerde en getalenteerde jongeren met een grote verscheidenheid naar de arbeidsmarkt? Bedrijven zoeken talent en talent zoekt bedrijven maar hoe vinden ze elkaar. Het is een vraag waar de overheid en het bedrijfsleven al jarenlang mee worstelt.

Ook hier komt Sihame met een originele oplossing. Ze vraagt werkgevers hun bedrijf via een filmpje voor te stellen en ook de jongeren tonen op eenzelfde manier wie ze zijn, wat hun ambities, zwaktes, sterktes en dromen zijn. Het is een leuke en moderne manier om vraag en aanbod op een hedendaagse manier met elkaar te verbinden.

Het is één van de zovele vormen van social entrepreneurship dat steeds vaker de kop opsteekt. Het wordt hoogtijd dat, na B2B en B2C ook B2S gelanceerd wordt : business to society. Het is een vorm van sociaal engagement van de onderneming naar de samenleving zonder in het geiten-wollen-sokken verhaal te vervallen. 

Op deze manier kan een grote groep jongeren met veel potentieel maar die even vaak het spoor bijster zijn vanwege hun achtergrond, cultuur of opvoeding, terug op de rails te krijgen. Er wordt niet vanuit een moralistisch standpunt gewerkt maar vanuit het geloof en de overtuiging dat iedere mens talenten heeft en die ook moet benutten.

Er komt een nieuw jaar met vele onzekerheden op ons af want welke inpakt zal de nieuwe Amerikaanse president hebben, de Brexit, allerhande economische ontwikkelingen, enz.? Daarom is het goed om als ondernemer bij dit project even stil te staan en de mogelijkheden van dichterbij te bekijken. 

Via Business to society kunnen we de concurrentie van antwoord dienen door het eigen talent een kans te geven en te stimuleren ipv  te outsourcen naar het buitenland. 

Want wie anders dan de jeugd heeft de toekomst in handen, niet alleen haar eigen toekomst maar ook die van de volgende generaties, net zoals wijzelf destijds.  

Ik wens jullie allemaal een gezond, voorspoedig en social 2017 toe!

 

 

Video

Rudi in Ter Zake

Rudi op TV Oost

Debat op TV Oost